De Europese meerval is in Nederland inheems maar beschermd. Op steeds meer plaatsen wordt echter de Afrikaanse meerval (Clarias Gariepinus) gekweekt. Die is niet alleen lekker maar heeft bovendien meer voordelen:
Meerval is volkomen graatloos;
Het visvlees is stevig zodat het bij de bereiding niet uit elkaar valt;
Het is een magere vis met een hoog eiwitgehalte;
De smaak is zacht en neigt een beetje naar vlees.
Vanwege zijn structuur is de meerval het meest geschikt om te bakken of te grillen. Wij geven u hier Gianni’s recept voor gegrilde meerval: pesce gatto sul barbecue con peperoni e basilico, meerval op de grill met paprika en basilicum.
Pesce gatto sul barbecue con peperoni e basilico
Ingrediënten voor vier personen
- 500 gr meervalfilet
- 2 paprika’s
- 1 citroen
- 6 blaadjes basilicum
- 100 gr olijven
- 1 rode ui
- 6 kerstomaatjes
- 200 gr rucola
- 5 e.l. olijfolie
- handjevol zwarte olijven
- peper zout naar smaak
Bereidingswijze
Steek de barbecue een half uur voor je gaat bakken aan. Het beste is om hiervoor (droog) hout te gebruiken en geen houtskool. Hout geeft een andere smaak aan de vis. Als de barbecue heet genoeg is en er geen vlammen meer zijn, plaats dan als eerste de paprika’s daarop. Gril deze totdat het vel van de paprika helemaal zwart is. Plaats de paprika in een plastic zak, maak deze dicht en laat ze hierin ten minste een kwartier afkoelen. Open de zak, haal de paprika’s eruit en ontvel ze. Door het gebruik van de plastic zak, zal het vel makkelijk loslaten! Snijd de paprika in kleine stukjes en leg deze even apart.
Pers de citroen en haal de pitjes uit het sap. Meng het sap met de olijfolie. Mix het goed met een garde tot een dik mengsel is ontstaan en voeg dan zout en peper toe. Zet ook dit even weg. Snijd de rode ui, de kerstomaatjes, de olijven en de blaadjes basilicum heel fijn. Meng nu de gesneden groenten met de paprika en het olijfolie-citroenmengsel.
Denkt u dat deze nieuwsbrief interessant kan zijn voor uw collega’s, familie, gastronomen, vrienden of bekenden?
Aarzel dan niet om onze nieuwsbrief aan hen door te sturen.
Leg na deze voorbereidingen de meervalfilets op de barbecue, zonder daar iets aan toe te voegen. Gril de filets drie minuten per kant. Nu kunt u de borden opmaken. Maak een bedje van rucola, leg hierop de gegrilde meerval en bedek de vis met de groentendsaus. Versier met wat (zwarte) olijven.
Serveer met wat geroosterd brood.
Buon appetito!
Meer informatie
De gekweekte meerval is een aanwinst in ons culinaire aanbod. Inwoners van de Kempen kunnen deze onder meer kopen bij kwekerij Kox-Antonise in Reusel, waar deze vis duurzaam geproduceerd wordt. Het internetadres is www.meervalkwekerijkox-antonise.nl. De meerval van kwekerij Kox is ook te koop in boerderijwinkel de Meerhoeve in Veldhoven www.demeerhoeve.com.