Aan het einde van de zomer is het de beurt aan een recept dat u eenvoudig zelf kunt bereiden; Zeebaars met artisjokken en rode sla van de grill
- Artisjok is een zomergroente die in Nederland goed verkrijgbaar is bij de gespecialiseerde groenteboer en soms ook in de supermarkt. Artisjokken zijn in Italië zeer geliefd en worden in allerlei recepten gebruikt. De artisjok is rijk aan ijzer en vezels en zorgt voor een goede afwisseling op het menu.
- Rode sla is familie van de cichorei. Vaak eten Italianen de rode sla rauw in salades. Gegrild is deze groente ook bijzonder lekker.
- Zeebaars is een vis met veel smaak. Deze zoete smaak combineert uitstekend met het bittere van de cichorei en de artisjok. De saffraan geeft het gerecht een mooie oranjeachtige kleur.
Ingrediënten voor 4 personen:
800 gr. zeebaars | 0,125 gr. saffraan |
4 artisjokken | een glas witte wijn |
250 gr. rode sla of cichorei | een glas water |
1 ui, in plakjes gesneden | een glas rode wijnazijn |
1 teen knoflook, fijngesneden | 4 eetlepels olijfolie |
5 blaadjes salie | een lepel balsamico azijn |
3 blaadjes laurier | zout en peper naar smaak |
Bereidingswijze
Artisjokken
Maak de artisjokken schoon en verwijder de harde blaadjes. Snij deze doormidden en verwijder met een mespunt het baardje in het midden. Snij de artisjokken in dunne plakjes en plaats ze in een kommetje met de rode wijnazijn. Laat de artisjokken zo minstens een half uur staan.
Cichorei
Roodlof of rode cichorei wordt meestal rauw in een salade gegeten. Gegrild zijn deze twee groentes ook de moeite waard. Verwarm een koekenpan of een grillpan op laag vuur. Snij de cichorei in 8 parten en bestrooi die met zout en peper. Voeg vervolgens twee eetlepels olijfolie toe. Leg de cichorei parten daarna op de grill of koekenpan, totdat de blaadjes wat bruin en zacht zijn. Leg de cichorei op een bord en breng de partjes op smaak met balsamico-azijn.
Zeebaars
Kies een koekenpan met deksel die groot genoeg is voor de hele vis. Verwarm de pan, voeg 2 eetlepels olijfolie toe en bak de gesneden ui en knoflook glazig. Giet de artisjokken af en dep ze af met keukenpapier. Bak de artisjokken met de ui en knoflook mee. Voeg na ongeveer 5 minuten het glas water, de witte wijn, laurier, salie en saffraan toe. Leg hierop de zeebaars, bestrooi die met zout en peper en bedek de pan met een deksel. Laat het geheel 20 minuten stoven, zonder dat u de deksel van de pan haalt.
Tip: de vis is gaar als je de ruggengraat makkelijk uit de vis kunt trekken (zonder de vis open te snijden. Test dit uit in de pan). Versier een schaal met de gegrilde rode sla, de zeebaars (al dan niet gefileerd) en de artisjok.