Nieuws
Puur Gianni voor u
Puur Gianni verzorgt regelmatig demonstraties, kooklessen en cursussen. Nieuws daarover vindt u in deze rubriek, afgewisseld met recepten, tips en andere wetenswaardigheden.

Kijk daarom regelmatig in deze rubriek of blader eens door de andere pagina’s van deze website.

  • Wilt u als eerste het nieuws weten, abonneer u dan op onze nieuwsbrief
  • Voor onze menulijsten en nieuwsbrieven heeft u de Adobe Reader nodig. Deze kunt u hier downloaden.

 

Een (Kerst) kijkje in de keuken
Tegenwoordig zijn alle producten en ingrediënten voor een heerlijk Kerstmenu voorradig in de supermarkt. In mijn jeugd was dat anders. Zelfvoorziening was het toverwoord. Mijn Sardijnse familie produceerde alles zelf.

En sommige producten werden geruild of gekregen van mensen in de buurt.Het meel voor het zelfgebakken brood werd al in de zomermaanden geoogst uit tarwe, in de molen gemalen en bewaard voor de koude wintermaanden. Met z’n allen maakten we tomatensaus van zelf geoogste tomaten. Deze saus bewaarde oma in gesteriliseerde bierflessen. Opa en oma slachtten zelf een varken dat ze hadden vetgemest. Van top tot teen werd het varken bewaard en gebruikt. 

Zelfgemaakte ricotta

Mijn oma maakte in de wintertijd ricotta van schapenmelk. Deze melk was voorradig, omdat de schapen rond de Kerst hun pasgeboren lammetjes melk gaven. We droogden deze heerlijke schapenkaas of we aten de kaas op als bijgerechtje bij het Kerstdiner. Enkele weken na hun geboorte slachtte mijn opa de lammetjes. Het was moeilijk om aan aardappels, ui, knoflook of kruiden te komen. Mijn oma kocht of ruilde deze producten in het dorp zelf. Olijfolie was duur. Zonnebloemolie was daarom soms een goed alternatief. Die kocht mijn oma in de ‘grote stad’ (Alghero) of in een kleine winkel in de buurt.

Slow food avant la lettre

De bereiding van een feestelijke Kerstlunch vergde veel tijd. De ravioli maken, duurde twee dagen. Brood bakken nam 3 dagen in beslag. Niet alleen maakte oma zelf gist, ook de houtoven moest goed opgestookt worden. In één keer bakte ze 20 broden tegelijk. Door de harde korst was het brood 3 weken houdbaar. Het recept voor dit zelfgebakken brood stamt uit de derde eeuw voor Christus. Dit typische, Sardijnse brood luistert naar de naam ‘su civraxiu’, wat in het Latijns 'Uitmuntend Voedsel' betekent. Voor de ragout – die 4 tot 5 uur moest koken - gebruikte oma schapenvlees of kip. Met kip smaakte de ragout het lekkerst. Voor de overige ingrediënten was ze afhankelijk van wat er in de diepvries lag. Denk bijvoorbeeld aan tomatensaus, worteltjes, ui, laurierblad of selderie. Juist, slow food was toen de norm! Met de ingrediënten tijd, liefde en vakmanschap toverde ze een heerlijke Kerstlunch op tafel. 


Geef een reactie

Naam (verplicht)
Mail (wordt niet getoond) (verplicht)
Jouw Reactie (verplicht)
Tekens (verplicht)
 



ZOEK NIEUWS
RECENTE REACTIES
  • Geplaatst door Marco en Lonneke
    op 29.05.2014 om 18:30

    Gianni, mede dankzij jou hebben wij een onvergetelijke feestavond gehad. Wat waren de bruschetta's, de salades en de pizza's geweldig lekker. Dat werd nog eens versterkt door jou enthousiasme, vrolijkheid, behulpzaamheid en passie voor lekker Italiaans eten. Gianni bedankt en tot ziens in de MFA.

FOTOGALERIJ
Een fijn feestje met goede hulp!
Een fijn feestje met goede hulp!
Een fijn feestje in St Michielsgestel op 5 juni 2016. Gianni kreeg er goede hulp van echte pizzabakkers!
bekijk foto's
NIEUWSBRIEF
Algemene voorwaarden - KvK Eindhoven: 17256652Copyright © Puur Gianni. Design & Ontwikkeling Webmark Solutions